top of page

Portretfotografie 

''IEDERE 4 MINUTEN WORDEN ER 1 MILJOEN FOTO’S OP FACEBOOK GEPLAATST. FOTOGRAFEREN WAS NOG NOOIT ZO GEMAKKELIJK.”
D2E9E4FE-3349-4126-9E9C-84EC6770E389.jpeg

Een portretfoto is een foto die een persoon laat zien op zo’n manier dat het iets laat zien over de persoon zelf. Het is aan de fotograaf om het beste uit mensen naar voren te halen en dit in het portret te laten zien.

COMPOSITIE

 

Ordening/compositie: de manier waarop je kleur, licht, lijn en vorm in een foto wordt gebruikt. De manier waarop je die gebruikt bepaalt je aandachtspunt en kijkrichting.
 

Welke richtingen/composities kun jij hieronder herkennen? Diagonaal, verticaal of centraal?

KADRERING

Op welke manier de foto is afgesneden. Hoeveel van de persoon is zichtbaar? Kijk naar de onderstaande foto’s en bekijk welke woorden erbij horen.

  • ten halve lijve

  • buste

  • ten voeten uit

  • close-up

STANDPUNTEN

 

De plek van waaruit je naar je onderwerp kijkt. Bij film en bij fotografie is dat de plek waar de camera zich bevindt. De verschillende standpunten zijn:
 

  • Normaal standpunt: De camera bevindt zich op ooghoogte en je ziet daardoor de horizon in het midden van het beeld.

  • Hoog standpunt: De camera bevindt zich op een hoge plek en ziet daardoor een hoge horizon en weinig lucht. Dit noemen we ook wel vogelvluchtperspectief

  • Laagstandpunt: De camera bevindt dicht bij de grond en ziet daardoor een lage horizon en veel lucht. Je kijkt tegen de voorwerpen of personen op. Dit noemen we ook wel kikvorsperspectief.

DE OPDRACHT
 

Je gaat een serie van drie portretfoto’s maken. Je maakt deze portretten van een familielid, vriend of vriendin. Je probeert het typische en bijzondere van deze figuur in een portretfoto te ‘vangen’. Dat kan ook te maken hebben met de omgeving, het beroep of hobby.
 

  1. De foto’s worden gemaakt in zwart-wit. In kleur gemaakte foto’s zijn te bewerken op de computer met een eenvoudig fotoprogramma.

  2. De drie foto’s worden geprint op A-4 en in je dummy gelijmd.

  3. Elke foto is gemaakt vanuit een ander standpunt (close-up, vogel- en kikvorsperspectief).

  4. Let ook op de beeldaspecten kadrering en compositie.

  5. Een goede zwart-witfoto heeft meestal diepe zwarten, heldere witten en een reeks aan grijstinten.

bottom of page